2. Uluslararası Dr. Behçet Uz Çocuk Kongresi “Sağlıklı Çocuklar, Aydınlık Gelecekler” teması ile düzenlendi
Bu yıl ikincisi düzenlenen Dr. Behçet Uz Çocuk Kongresi uluslararası olarak “Sağlıklı Çocuklar, Aydınlık Gelecekler” temasıyla 4-7 Mart 2020 tarihleri arasında Swissotel Büyük Efes’ te gerçekleştirildi. Kongreye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin eşi Dr. Ahu Pakdemirli, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Burak Öztop, Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş, İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dirim Mete, Dünya Sağlık Örgütü temsilcisi Monica Zikusooka, çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlardan bürokrat, akademisyen, bilim insanı ve ismini sayamadığımız bir çok misafirimiz katıldı.
Dr. Behçet Uz Çocuk Kongresini uluslararası platforma taşıdık…
SBÜ İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Tanju Çelik 5 Mart 2020 Perşembe günü yapılan resmi açılıştaki konuşmasında sınır ötesi operasyonlarda şehit ve gazi olan askerlerimizi saygıyla anarak, geçen sene birincisini ulusal olarak düzenledikleri Dr. Behçet Uz Çocuk Kongresini bu yıl uluslararası platforma taşıdıklarını belirtti. Çok sayıda ulusal ve uluslararası akademisyenlerden ve misafirlerimizden oluşan yaklaşık bin kişinin kongreye katıldığına dikkat çeken Çelik; kongrede çocuk sağlığı ve hastalıkları hekimleri ve çocuk hemşirelerine yönelik toplam altı kurs ile birlikte pediatri alanında güncel gelişmeler, aşılar, beslenme, mekanik ventilasyon desteği gibi çocuk sağlığını ilgilendiren temel konuların yanı sıra hemen hemen tüm çocuk sağlığı branşlarında oturumların olacağını belirtti. 2. Uluslararası Dr. Behçet Uz Çocuk Kongresi’nin 4 gün devam edeceğine değinen Çelik, düzenledikleri 6 kursun sonunda katılımcılara sertifika verileceği söyledi. “Dünyamızı çocuklarımızdan emanet aldık” anlayışıyla bu yıl sertifikaları ve pek çok belgeyi çevreci bir anlayışla dijital ortamda hazırladıklarına dikkat çeken Çelik; kongrenin hazırlanmasında ve icrasında emeği geçen tüm çalışanlarımıza, doktor ve akademisyenlerimize, organizasyon şirketine, Behçet Uz Vakfı’na, bilimsel programın oluşmasını sağlayan kongre sekreterlerimiz Doç. Dr. Hasan Ağın ve Doç. Dr. Senem Alkan Özdemir’e, düzenleme komitesine, Dr. Behçet Uz Kongresi Hatıra Ormanı oluşturmak için katılımcı sayısı kadar fidan desteği sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığına teşekkür etti ve tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyerek güzel bir kongre geçirilmesi temennisinde bulundu.
Türkiye’de başarılı uzman hekim yetiştiren eğitim/araştırma hastanelerinden biri…
Kongrenin açılış törenine katılan İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. M. Burak Öztop, sınır ötesi operasyonlarda şehit ve gazi olan askerlerimizi saygıyla anarak konuşmasına başladı. Klinik ve pratik uygulamalarda zengin bir hasta popülasyonuna sahip olması nedeniyle Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Türkiye’de başarılı uzman hekim yetiştiren eğitim-araştırma hastanelerinden biri olduğunu söyleyen Öztop, hastanede, pediatri ve çocuk cerrahisi uzmanlığı eğitimi yanı sıra üst ihtisas olarak pediatrinin tüm yan dalları ve çocuk kalp damar cerrahisi yan dal uzmanlığı eğitimi de verildiğini belirtti. İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. M. Burak Öztop konuşmasının sonunda, Kongrenin hazırlanmasında emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Türkiye'de bebek ölüm hızı her yıl düşüyor…
2. Uluslararası Dr. Behçet Uz Çocuk Kongresine sunumuyla katılan Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Türkiye’de ki çocuk sağlığını çeşitli boyutlarıyla ele alarak Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili yürüttüğü çalışmaları aktardı. Bakanlık olarak çocuk sağlığı ve çocuk güvenliği konularında çeşitli titiz çalışmalar yürütüldüğünü, bu konuda da dünya ülkeleri sıralamasında ilk sıralarda olduklarının altını çizdi. Yaptığı sunumunda; yenidoğan, bebek, çocuk ve ergen izlem takip programlarını açıklayarak rakamsal verileri aktardı. Uygulanan tarama testlerini de anlatan Meşe, "Bebeklerimize fenilketonüri, hipotiroidi, biyotinidaz eksikliği, kistik fibrozis taramaları yapılmaktadır. Konjenital adrenal hiperplazisi taramaları ise yaygınlaşma aşamasındadır. 2018 yılında tarama programı tüm yenidoğanların yüzde 98,5’ine ulaşmıştır. Tarama programı ile her yıl ortalama 200 bebeğe fenilketonüri, 900 bebeğe biyotinidaz eksikliği, 150 bebeğe kistik fibrozis ve 3 binin üzerinde bebeğe ise hipotiroidi tanısı konulmaktadır." diye konuştu. Türkiye'de verilen kaliteli sağlık hizmetinin verilere olumlu yansıdığını belirten Meşe, şöyle devam etti: "Türkiye'de anne ölüm oranları 2002 yılında yüz binde 64'lerden 2018 yılında 13,6'ya düşmüştür. Türkiye'de bebek ölüm hızı da her yıl düşüyor. Bebek ölüm oranları 2002'de binde 31,5 iken, bu rakam 2018 yılında binde 9,2'ye düştü. 2019 rakamları daha açıklanmadı ama elimizdeki verilere göre ülkemizde bebek ölüm oranının binde 9'un altında olmasını bekliyoruz. Ülkemizde çocuk sağlığı konusundaki başarımız; hiç şüphesiz hizmet sunucularımız olan sağlık çalışanlarımız sayesinde yakalanmıştır. Buradan Ülkemizin her köşesinde özveriyle görev yapan tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Kurslar düzenlendi, pek çok tıbbi ve bilimsel alanda oturumlar yapıldı…
Kongrenin ilk günü olan 4 Mart 2020 Çarşamba günü “İmmünoloji ve Alerji”, “Aşılamada Pratik Yaklaşımlar”, “Damar Erişimi Yönetimi”, “Uluslararası Gelişimi İzleme Destekleme Rehberi Uygulayıcı Eğitimi”, Yenidoğan Hemşireliği” ve Yenidoğan Mekanik Ventilasyon Eğitimi” kursları verildi. Sonraki günlerde ise Enfeksiyon Hastalıkları, Çocuk Metabolizma, Nefroloji, Nöroloji, Yanık, Gelişimsel Pediatri, Neonatoloji, Çocuk Cerrahisi, Çocuk Yoğun Bakım, Alerji, İmmünoloji, Göğüs Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji, Kardiyoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi, Hematoloji, Onkoloji, Endokrinoloji, Psikiyatri, Dermatoloji, Kök Hücre, Acil, Nöroşirürji, Radyoloji branşlarını kapsayan oturumlar ve bu yıl ilk defa yapılan Hemşirelik oturumları gerçekleştirildi.
Aynı zamanda pek çok sözlü bildiri ve kiosk bildirinin de sunulduğu kongrede sosyal etkinliklerde unutulmadı. Prof. Dr. İlker Devrim’in resim sergisi fuaye alanını süsledi. Giriş yapan misafirlerimize Trio dinletisi yapıldı. 7 Mart 2020 Cumartesi günü sona eren ve yoğun bir katılımın sağlandığı 2. Uluslararası Dr. Behçet Uz Çocuk Kongresi, alanında en geniş kapsamlı kongre olma özelliği de taşıyor.
1. Gün:
2. Gün:
3. Gün
4. Gün: