Pandemi Günlerinde Ebelik ve Çocuk Hemşireliği Sempozyumu
20 Mayıs 2021

Bir ülkenin huzur, mutluluk ve geleceğinin en önemli teminatı sağlıktır. Sağlıklı bir toplum sağlıklı bireylerle oluşur. Tarihin en eski mesleklerinden biri olan ebelikte sağlıklı birey, aile ve toplumun oluşmasında çok önemli bir yere sahiptir. Ebeler; kadının, ailenin ve toplumun sağlık danışmanlarıdır. Doğum öncesi, doğum ve doğum sonrasında ailelerin yanında olarak, onları eğiterek sağlıklı nesillerin oluşmasına katkı sunarlar. 21-28 Nisan haftası her yıl ülkemizde Ulusal Ebeler haftası olarak, 5 Mayıs tarihi de Dünya Ebeler Günü olarak kutlanmakta. Hemşirelerimiz ise birey ve toplum sağlığının korunması, geliştirilmesi, hasta bakımının bilimsel yöntemlerle sağlanması hizmetlerini, özveriyle yerine getiren, 'önce insan' diyerek topluma hizmeti ilke edinmiş, insan sağlığı için önemli ve kutsal bir görev ifa etmektedirler. 12 Mayıs, modern hemşireliğin kurucusu Florance Nightingale'in doğduğu gün olduğu için, ona ithafen "Hemşireler Günü" olarak, takip eden hafta ise Hemşirelik Haftası olarak kutlanmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle mesleklerinin kutsallığına inanarak büyük bir sevgiyle insanımıza hizmet eden, gece gündüz demeden özveriyle görev yapan tüm ebe ve hemşirelerimiz için İzmir SBÜ Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 18 Mayıs 2021 tarihinde Hemşirelik ve Ebelik Haftası ortak etkinleri düzenlendi.

Hastanemiz Behçet Uz Seminer Salonunda başlayan etkinliklerin ilk bölümünde Başhekimimiz Prof. Dr. Behzat Özkan ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Özlem Bülbül çalışanlarımızın Hemşirelik ve Ebelik Haftalarını kutlayarak üstün ve özverili çalışmalarından ötürü teşekkür ettiler. Hastanemizde yılın ebe hemşiresi seçilen Nedime Gürkan’a plaketinin sunulması ve İletişim ve Tanıtım Birimimizce hazırlanan video gösterimi ile etkinliklerin ilk bölümü sona erdi.

Hemşirelik ve Ebelik Haftası ortak etkinliklerinin ikinci bölümünde ise "Pandemi Günlerinde Ebelik ve Çocuk Hemşireliği" temalı online sempozyum düzenlendi. Başkanlığını Başhekimiz Prof. Dr. Behzat Özkan ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Özlem Bülbül’ün üstlendiği sempozyumun sekreterliğini ise Eğitim Hemşirelerimiz Elif Yılmaz ve Emine Aktürk yaptı.

Online üç oturum olarak gerçekleşen sempozyumun ilk oturumuna Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu, Başhekimimiz Prof. Dr. Behzat Özkan ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Nuri Bayram başkanlık ederken, Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İlker Devrim; Çocuklarda Covid-19 Enfeksiyonuna Yaklaşım-Dr. Behçet Uz Deneyimi, Hem. Aslı Çatıkoğlu; Hastanemiz COVID 19 Eylem Planı ve COVID 19 Çocuk Olgularında Hemşirelik Yönetimi, Hem. Nalan Karaoğlan; Çocuk Covıd-19 Kliniğinde Hemşirelik Bakımı konularına değindi. Sempozyumun ikinci oturumuna İKÇÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Hastanemiz Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Özlem Bülbül ve Hastanemiz İntaniye Kliniği Sorumlu Hemşiresi Aslı Çatıkoğlu başkanlık ederken, Hem. Burcu Aydın-Hem. Zeynep Erdem; Çocuk Covıd-19 Polikliniğinde Hemşirelik Yönetimi, Hem. Pınar Morkoç; Çocuk Acil Servisinde Covıd-19 Vakalarında Hemşirelik Yönetimi, hem. Esra Akkaya; Çocuk Yoğun Bakımda Covıd-19 Hastalarında Hemşirelik Yönetimi, Hem. Cansu Solmaz; MIS-C Olgu Sunumu konularını ele aldı. Sempozyumun üçüncü ve son oturumuna ise, hastanemiz Başhekim Yardımcısı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Dilek Orbatu, Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Dönmez, Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ebelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Çiler Elmas başkanlık etti. Son oturumda Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Ebe Özlem Bülbül; Covıd-19 Kapsamında Fetüsün İzlemi, Ebe Esin Tuncan; Covıd-19 Kapsamında Yenidoğan Bakımı ve İzlemi konularına değindi.

İzmir SBÜ Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen sempozyum Covid-19 pandemi sürecinde ebelik ve hemşirelik hizmetlerinin ortak olarak irdelendiği ilk sempozyum olma özelliğini taşıyor.

Hemşirelik ve Ebelik Haftası Özel Röportajı:

Fotoğraflar:

• semp_-6.jpg