6- 8 AYLIK BEBEK BESLENMESİ
6-8 aylık bebeklerin temel besin kaynağı anne sütüdür.
Bebeklere bu dönemde 2-3 öğün verilmelidir. Her bir öğünde verilecek miktar bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır. Ek besinlerin yanı sıra bebek her istediğinde emzirilmelidir.
6-8 aylık bebeğinizin midesi kendi yumruğu kadardır. Bir öğünde verilen püre halindeki besinin miktarı bu ölçüye göre ayarlanmalıdır.
Ek besinlere başlandıktan sonra, öğünlerin ardından birkaç tatlı kaşığı su verilebilir.
Hazırlanan besinler kaşık ile verilmelidir. Biberon kullanılmamalıdır.
6-8 ay, bebeklerin tamamlayıcı besinlerle tanışma dönemidir. Bu dönemde bebeklere verilecek besinler ayrı hazırlanmalı ve püre kıvamında verilmelidir. Hazırlanan pürelerin pütürlü olması önerilir.
Bu dönemde bebeğinize verilecek ilk besin evde mayaladığınız yoğurt, sebze veya meyve püreleri olabilir.Sebzeler ve meyveler mevsimine uygun olarak (havuç, kabak, patates, elma, şeftali) seçilmelidir. Püreler zeytinyağı, pirinç, bulgur, kıyma eklenerek zenginleştirilmelidir. Meyve püresi hazırlanırken meyveler çok iyi yıkanmalıdır.
Tamamlayıcı beslenme nedir? Ne zaman başlanır?
Tamamlayıcı beslenme; anne sütünün yanında 6.aydan sonra tamamlayıcı besinlerin bebeğe verilmesini ifade eder. Tamamlayıcı beslenmeye 6.ayın sonunda (180 gün) başlanmalıdır.
Yeni besinlerle tanışırken;
Tamamlayıcı besinler çocuk aç iken günde bir ya da iki öğünde sunulmaya başlanmalıdır. Her tamamlayıcı besin çocuğun alımına ve isteğine göre artan miktarlarda denenerek daha önce başlanan tamamlayıcı besinlerle verilmeye devam edilmelidir.
Neyle başlamalı;
Yoğurt, meyve ve sebze püresi başlangıç için uygun besinlerdir. Besinler başta yumuşak kıvamda ezilmiş püre şeklinde verilmeli ve giderek kıvamı artırılmalıdır.
Besinleri hazırlarken;
Bebek için hazırlanan besinlere şeker, tuz veya herhangi bir katkı maddesi eklenmemelidir. Bebeğe verilen sebze ve meyvelerin mevsiminde ve taze olmasına dikkat edilmelidir.
Püreler hazırlanırken çatalla ezme tekniği veya cam rende kullanılmalı, blender vb. araçlar kullanılmamalıdır.
Hazırlanan yiyecekler kaşık, fincan ve bardakla verilmelidir. Bebeği beslerken biberon kullanılmamalıdır.
Besinlerin güvenle tüketilmesi için özellikle et, tavuk, balık, yumurta gibi yiyecekler iyi pişirilmeli ve çiğ verilmemelidir. Yumurta en az 5 dakika kaynatılarak pişirilmelidir.
Besinler küçük miktarlarda ve öğünlük hazırlanmalı, hazırlandıktan sonra oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmeden tüketilmesi sağlanmalıdır.
Bebeğe verilecek ek besinler;
¨ Enerji ve besin öğeleri yönünden zengin
¨ Evde bulunması ve hazırlanması kolay
¨ Temiz ve güvenli olmalıdır.
Ek besin hazırlamadan ve yedirilmeden önce mutlaka eller yıkanmalıdır. Meyve ve sebzeler bol temiz suyla yıkanmalıdır. Kullanılan mutfak malzemeleri, tabak ve bardaklar temiz olmalıdır.
Yaş | Besin özellikleri | Öğün sıklığı | Bir öğündeki miktar |
0-6 ay | Sadece anne sütü |
6-8 ay | Yoğun püre halinde ya da iyice ezilmiş | Anne sütü + 2-3 öğün | Yaklaşık bir çay bardağı kadar |
9-11 ay | İnce kesilmiş, parmakla tutulabilen | Anne sütü + 2-3 öğün | ½- 1 su bardağı ( 125-200 ml ) kadar |
12-24 ay | Aile mutfağı, gerekirse ezilmiş ya da parçalanmış | Anne sütü + 3 öğün 1-2 ara öğün | 1 su bardağı ( 200 ml ) kadar |
¨ Konserve ürünler, hazır gıdalar (hazır çorbalar ve hazır yoğurt gibi), işlenmiş ürünler bebeklere verilmemelidir.
¨ Çay, kolalı-gazlı içecekler, hazır meyve suları bebeklere verilmemelidir.
¨ Yemek suyu ve et suyu ek besin değildir.
¨ Besinler az suda pişmeli ve besinin suyu dökülmemelidir.
¨ Besinler kızartılarak hazırlanmamalıdır.
¨ Bebeklere 1 yaşına kadar bal, bakla verilmesi uygun değildir.
¨ Çiğ havuç, üzüm, kabuklu kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz gibi), sert ve/veya küçük besinlerin hava yolu tıkanıklığına sebep olabileceğinden 3 yaşın bitimine kadar verilmesi uygun değildir.
Bebek ilk karşılaştığında yeni besini reddedebilir, bir süre ara verdikten sonra tekrar denenmelidir.