Dünya Böbrek Günü Etkinlikleri Düzenlendi
30 Mart 2021

Kronik Böbrek Hastalığı dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine engel teşkil etmektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır.

Hastanemiz Nefroloji Kliniği tarafından böbrek sağlığı konusunda toplum bilincini arttırmak, kronik böbrek hastalığında erken tanının önemini vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla “Böbrek Hastalığıyla İyi Yaşamak” başlığı ile Dünya Böbrek Günü etkinliği düzenlendi. Hastanemiz bahçesinde çocuklar ve ailelerine yönelik düzenlenen etkinlikte çeşitli animasyonlar ve boyama çalışmaları ile böbrek sağlığının önemi üzerine bilgilendirme yapıldı. Nefroloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Nida Dinçel başkanlığında düzenlenen etkinliğe hastane yöneticilerimiz, çalışanlarımız, hasta çocuklarımız ve aileleri katıldı.

Ayrıca;  SBÜ İzmir Tıp Fakültesi ve SBÜ Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ortaklığı ile Türkiye’de ilk defa Fizyoterapi Yaklaşımları ile Nefrolojinin birleştirildiği online bir oturum, SBÜ İzmir Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver İlhan ve SBÜ Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadet Yazıcı başkanlıklarında düzenlendi. “Böbrek Hastalıklarıyla İyi Yaşamak İçin, Üroterapiyi Tanı, Fizyoterapiyi Uygula!” sloganıyla yola çıkılan oturumun düzenleme, moderatörlük ve sunuculuğunu SBÜ Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü 1. Sınıf öğrencisi Nesime Ayşenur Gülaydın yaptı.

SBÜ İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Nefroloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Nida Temizkan Dinçel, “Böbrek Hastalıklarında Üroterapi ve Fizyoterapi” başlıklı konuşmasında konu hakkında farkındalık oluşturmaktan ve üroterapinin öneminden bahsetti. Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesinden Doç. Dr. Serap Özgül, “Çocuklarda Alt Üriner Sistem Disfonksiyonlarında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” başlıklı ve SBÜ Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zuhal Kunduracılar, “Kronik Böbrek Yetmezliğinde Yetişkin ve Pediatride Fizyoterapinin Önemi”, başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Kendi içinde bir ilke imza atılmasıyla beraber yoğun bir ilgiyle karşılanan oturuma; çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, çocuk nefroloji uzmanları, fizik tedavi uzmanları, fizyoterapi ve rehabilitasyon uzmanları ve öğrencileri katıldı. Oturum; katılımcılardan gelen sorular, katkılar ve Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Dr.Fzt Hatice Reyhan Özgöbek’in değerli yorumlarıyla sona erdi. Birçok farklı branştan katılımla zenginleşen oturum sonunda, her hastalıkta olduğu gibi böbrek hastalıklarında da multidisipliner yaklaşımın önemi bir kez daha vurgulanmış oldu.

• dbg002.jpeg
  • dbg001.jpg