1. İzmir Çocuk Kongresi "Yapay Zeka ve Çocuk Sağlığı" teması ile gerçekleştirildi.
13 Mayıs 2024

Bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Katılımlı İzmir Çocuk Kongresi, 9-11 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleşti. Kongre, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden katılımın yanı sıra Türki Cumhuriyetlerden pek çok çocuk doktorunu İzmir’de bir araya getirdi.

İzmir’in kamu üniversiteleri bir araya geldi

İzmir’in çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık eğitimi veren tüm Pediatri Eğitim Kurumları’nın bir araya gelerek ilk kez düzenledikleri kongre, İzmir Çocuk Sağlığı Derneği ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi ile afiliye olan Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ev sahipliğinde, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ortaklığı, İzmir Bakırçay Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi katkıları ile gerçekleştirildi.

Uluslararası katılım sağlandı

Sağlık Bakan Yardımcımız Doç. Dr. Şuayip Birinci ' nin online katılımı ile başlayan ve “Çocuk Sağlığı ve Yapay Zeka” teması ile gerçekleşen kongrenin dönem başkanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Behzat Özkan yaparken, Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D Başkanı Prof. Dr. Adem Aydın, Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D Başkanı Prof. Dr. M. Özgür Çoğulu ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D Başkanı Prof. Dr. Bumin N. Dündar kongre eş başkanlığını yürüttü. İzmir Demokrasi Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D Başkanı Prof. Dr. Murat Anıl ve Bakırçay Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D Başkanı Prof. Dr. Özgür Olukman katkı sunan anabilim dalı başkanları olarak kongrede yerini aldı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydın adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Elevli ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver İlhan kongre onursal başkanı olarak etkinlikte yer aldı.

Kongre, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden katılımın yanı sıra Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’dan TİKA ve YTB kurumlarının katkıları ile öğretim üyesi ve uzmanlık öğrencisi düzeyinde çocuk doktorlarını İzmir’de bir araya getirdi.

Yoğun program

Üç gün süren kongrenin ilk gününde Çocuk Sağlığı İzlem, Prematüre Bakımında Yenilik ve Bilgelik, İnteraktif Pediatrik Acil, Kardiyolojik Aciller, Gelişimsel Pediatri ve Nörolojik Aciller konularında kurslar düzenlendi. Bu kurslar kongre ortağı kurumların kendi bünyelerinde gerçekleşti. Ele alınan konular hakkında önemli noktaların ele alındığı olgu örneklerinin interaktif şekilde paylaşıldığı kurslar, klasik kursların ötesinde konunun multidisipliner uzmanları ile birlikte yuvarlak masa şeklinde planlanarak gerçekleşti. İkinci gün ise 10’larca ana başlık altında 100’e yakın konuyla ilgili oturumların düzenlendiği kongrenin açılışı gerçekleşti. Açılış töreninin konuşmacıları önceki Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Burak Öztop, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Elevli, Başhekimimiz ve aynı zamanda kongre dönem başkanı Prof. Dr. Behzat Özkan oldu. Açılışta ayrıca Bahçeşehir Koleji'nin 60 kişilik okul korosu, müzik öğretmeni Şenay Topçu'nun yönetiminde keyifli bir mini konser verdi.

İlk kez bir araya geldi

Düzenlenen kurslarla birlikte üç gün süren kongreyi değerlendiren dönem başkanı Prof. Dr. Behzat Özkan, ‘’Yapay Zeka ve Çocuk Sağlığı teması ile tıp ve teknoloji odaklı güncel gelişmeleri masaya yatırdığımız kongre ulusal ve uluslararası yoğun bir katılımla başarıyla tamamlandı. İlk defa kamuya ait 6 üniversiteyi bir araya getirerek TİKA, YTB ve TÜBİTAK'ın katkıları ile düzenlediğimiz, uzun bir yolun ilk adımları olmasını umduğumuz 1. İzmir Çocuk Kongresi’nde gelişen teknoloji ve tıp alanındaki yapay zeka uygulamaları ile pediatri alanındaki güncel gelişmeler sunuldu. Çocuk sağlığını ilgilendiren konular ele alınıp tartışıldı. Türki Cumhuriyetlerden uluslararası alanda tanınmış hocalarımızın katılımı ile zenginleşen kongremizde, 6 farklı kursun yanı sıra konferans ve paneller, bilimsel düzeyi yüksek çalışmalar paylaşıldı. Sözel ve poster sunum oturumları yer aldı. Konularında uzman değerli hocalarımızla çocuk sağlığı alanındaki güncel bilgileri paylaşma ve tartışma fırsatı bulduğumuz kongremizin gerçekleşmesine destek olan, katkı sunan ve kongremize katılım sağlayarak değerli bilgilerini bizlerle paylaşan herkese teşekkür ederim’ diye konuştu.

1. İZMİR ÇOCUK KONGRESİ FOTOĞRAF ARŞİVİ İÇİN TIKLAYINIZ

• .