Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
17 Kasım 2021

17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısı ile hastanemiz poliklinik binasında bilgilendirme ve kutlama etkinliği düzenlendi.

Prematüre bebekler ve sorunları ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen etkinlikte çalışanlarımıza ve hastalarımıza bir konuşma yapan hastanemiz Yenidoğan Kliniği Neonatoloji Uzmanı Dr. Ezgi Yangın Ergon normal koşullarda doğumun 38 ile 42. haftalar arasında gerçekleştiğini, prematüre bebeklerin ise 37. gebelik haftasını doldurmadan doğan bebekler olduğunu belirtti. Annenin yaşı, doğum sıklığı, çoğul gebelik durumu ve bazı kronik hastalıkların erken doğum için risk oluşturabildiğine değinen Ergon sözlerine şöyle devam etti: “Anne adayının beslenmesinin yetersiz, sosyo ekonomik seviyesinin düşük olması, yaşanılan coğrafi bölgenin özellikleri, anne adayında ciddi kansızlık, sigara kullanımı gibi etkenlerde erken doğum riskini tetiklemektedir. Türkiye'de her 10 bebekten biri prematüre olarak dünyaya gelmektedir. Bu bebekler ancak Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesi olan hastanelerde, erken doğum alanında uzman hekim ve hemşirelerin elinde ihtiyaçları olan özel bakımı alabilirler. Prematüre bebeklerin tedavisi oldukça uzun soluklu bir süreçtir. Hayata erken başlayan bebeklerimizin tedavileri yoğun bakım ortamında günlerce süren yakın takip gerektirmektedir. Her anne 9 ay karnında büyüttüğü bebeğini doğum sonrasında kucağına alıp, öpüp koklamayı hayal eder. Erken doğum yapan annelerin bebekleri ise çoğu kez annesine bile gösterilemeden yoğun tedaviler ve müdahaleler geçireceği yoğun bakım ünitelerine alınır. Prematüre bebeklerimiz en iyi şekilde bakım almayı hak ediyorlar. Bu bakımı vermek için sağlık ekiplerimiz canla başla çalışmaktadır. 17 Kasım Dünya Prematüre Günü bu konuda farkındalık sağlamak için önemlidir. Öncelikle erken doğum sebeplerini azaltmaya çalışmak gerekir. Bunun için toplumu erken doğum ile ilgili bilinçlendirilmesi önemlidir. Erken gelen mucizelerin sağlığı için elimizden geleni yapmalıyız. Belki içlerinden birisi süper kahraman olacak ve dünyayı kurtaracaktır. Tüm sabırsız bebeklerin, anne babalarının ve bu yola gönül vermiş tüm sağlık çalışanları 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kutlu olsun,” dedi.

Başhekimimiz Prof. Dr. Behzat Özkan, Yenidoğan Kliniği çalışanlarımız tarafından düzenlenen etkinliği ziyaret etti, çalışanlarımız ve hasta sahiplerimizle sohbet etti. Prematüre çocuklarımızın hayata daha da sıkı tutunarak büyük bir yaşam mücadelesi verdiklerini söyleyen Özkan; “Prematüre bebeklerimiz minik birer kahraman olarak aramıza katılmaktadır. Günümüzde 500-600 gr doğan prematüre bebeklerimiz bile yaşayabiliyor. Bizler hastanemiz Neonatoloji Kliniği olarak prematüre doğan çocuklarımızın yaşama tutunma gayretlerine tüm imkanlarımız ile yardımcı olmaya çalışıyoruz. Uzman hekim ve hemşire kadromuz, teknolojinin son noktasındaki ekipmanlarımızla verdiğimiz destek onların sağlıklarında misliyle karşılık buluyor. Bu minik kahramanlarımızı sağlıkla annesine, ailesine kavuşturabilmek, ileride sağlıklı birer birey olarak görmek biz sağlık çalışanlarını en çok mutlu eden şeylerden bir tanesi. Bizler Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi olarak, gerek çok iyi yetişmiş Yenidoğan ekibimiz gerekse tedariği sağlayan yönetimimiz olarak çok güzel bir prematüre sağlık hizmeti verdiğimizi düşünüyoruz. Öncelikle bebeklerimiz olmak üzere, ailelerimiz ve büyük emeklerle onları yaşatmaya çalışan Yenidoğan ekibimizin 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nü kutluyorum, dedi.

Halkımızı erken doğum ve prematüre bebek sorunları ile ilgili bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla poliklinik binamızda kurulan stant tüm gün açık kalacak.