Türkiye' nin ilk "Çocuk Obezite Merkezi" hastanemizde açıldı.
13 Mart 2019

Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan ilk "Çocuk Obezite Merkezi" nin açılışı gerçekleştirildi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan ilk "Çocuk Obezite Merkezi" nin açılışını gerçekleştirdik.

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara, Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Uz. Dr. Mustafa Sırrı Kotanoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Fatih Damatlar, İzmir İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Bediha Salnur, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, başhekimlerimiz, yöneticilerimiz, öğretim üyelerimiz, protokol üyeleri ve çalışanlarımızın katılımları ile Türkiye' nin ilk ve tek "Çocuk Obezite Merkezi" nin açılışını gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Başhekimimiz Doç. Dr. Tanju Çelik;  bin 350 kişilik personel ve 350 yatak ile hizmet verdiklerini, obizetenin ölüm nedenleri arasında sigara ve silahtan sonra 3'üncü sırada geldiğini belirterek "Obezite her geçen gün artarak kronik hastalıkların temsilcisi haline geldi. Erişkin obezitenin temelinin çocuklukta atıldığını biliyoruz. Erken müdehale gelecek için büyük önem arz ediyor. Açtığımız merkez Sağlık Bakanlığı bünyesinde ülkemizin ilk “Çocuk Obezite Merkezi” olma özelliğini taşıyor. Çocuk obezlere bakıldığında yüzde 40 ile 60'ının ilerleyen yıllarda da obez olduğunu ortaya koyan çalışmalar var. Türkiye obezite sıklığında Romanya'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. 2016 yılında yapılan araştırmada 4 çocuktan birinin obez olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle kızlarda artmakta ve alarm vermektedir. Bu merkezi ile geleceğimize yatırım yaptığımızı ve çocuklarımıza nitelikli sağlık hizmeti verme konusunda bir adım daha ileri gittiğimizi düşünüyorum,"  dedi.

Açılışta töreninde bir konuşma yapan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, “hastalığa değil sağlığa yatırım” anlayışı içinde çocuklarımız için yapılan her şeyin geleceğe yatırım olduğunu söyledi. “Çocukluk Obezitesini Önleme Eylem Planı” kapsamında hazırlanan çalışmalara devam edildiğini hatırlatan Meşe;  “Ülke genelinde, restoranlarda ve paketli gıdalarda, tuz ve şeker oranlarının düşürülmesine yönelik çalışmalarımız, başarılı bir şekilde devam etmektedir. Bu ve benzeri birçok önlem alabilir ve eylem planı hazırlayabiliriz. Elbette bunlar bizim asli görevlerimiz; ancak çocuklarımıza bu merkezlerimizde vereceğimiz eğitimlerle öyle bir bilinç oluşturmalıyız ki sağlıklı vücut ölçülerini, fiziksel aktivitelerini, uyku zamanlarını, bilgisayar ve televizyon gibi araçların bilinçli ve vakitli kullanımını, sağlıklı hayat bilincini ve obeziteden nasıl uzak duracaklarını kendilerine öğretmeliyiz. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almakta ve dünyada ve ülkemizde artan bir sorun haline gelmektedir. Son 40 yılda 5 ile 19 yaş arası çocuk ve adolesanlarda obezite 10 kattan fazla artmıştır. Çocuklarımızı tehdit eden bu riskten uzaklaştırmak, onlara sağlıklı bir hayat planı sunmak bugün açılışını yaptığımız merkezlerin varlığı ile mümkün olacaktır," diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan ilk "Çocuk Obezite Merkezi" ni açan Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Başhekimimiz Doç. Dr. Tanju Çelik ve Çocuk Endokrinoloji Kliniği Eğitim Sorumlumuz Prof. Dr. Behzat Özkan’ dan  merkez ve çalışmaları hakkında bilgi aldı.

• _MG_0606.jpg
  • _MG_0609.jpg