“Çocuk Epilepsi Hemşireliği Sempozyumu” düzenlendi.
28 Mart 2019

Dünya Epilepsi Farkındalık Günü dolayısıyla “Çocuk Epilepsi Hemşireliği Sempozyumu” düzenlendi. SBÜ İzmir Dr. Behçet uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aziz Süvör Seminer Salonu’ nda epilepsi konusunda farkındalık yaratmak, özellikle çocuk epilepsi tedavisinde hemşirelik uygulamaları ve son gelişmeleri tanıtmak amacı ile düzenlenen etkinliğe ülkemizin pek çok hastanesinden 80’ e yakın eğitimci ve hemşire katıldı.

Çocuk Epilepsi Hemşireliği Sempozyumu’ nun açılışında konuşan Çocuk Nöroloji Eğitim sorumlusu Prof. Dr. Aycan Ünalp, epilepsinin sık rastlanan bir hastalık olduğunu, her on kişiden birinin hayatı boyunca en az bir kere nöbet geçirdiğini belirtti. Her yüz kişiden birinin yaşamının herhangi bir döneminde epilepsi hastalığı ile karşılaştığını söyleyen Ünalp “Doktor olarak bizler her ne kadar elimizden geleni yapsak da tek başına işe yaramıyor. Hemşireler bizim her zaman için desteğimiz. Epilepsi tedavisi bir ekip çalışması, bu nedenle hemşirelerimizin de epilepsi konusunda bilgi sahibi olması, tecrübelerini paylaşması çok önemli. İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi olarak epilepsi hemşireliği ile ilgili bir sene önce yapmış olduğumuz kursun ardından şimdide çocukluk çağı epilepsilerinde hemşireliğin önemine dayanan bir sempozyumu gerçekleştirmekteyiz. Ülkemiz, bu konuda çalışanlar ve hastalarımız için çok faydalı bir şey yaptığımızı düşünüyorum. Bir hemşiremiz bile epilepsi hemşireliği konusunda eğitim alıp ilerleme kaydederse bu sempozyum amacına ulaşmış olur diye düşünüyorum. Tüm katılımcılarımıza verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyorum.”, dedi

Açılışta konuşan Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Özlem Bülbül, Türkiye’ de ve dünyada her yıl binlerce kişinin epilepsi hastaları arasına eklenmekte olduğuna dikkat çekerek 26 Mart tarihinin dünyada mor gün yani epilepsi farkındalık günü olarak kabul edilmekte olduğunu belirtti. Mor günün ortaya çıkmasındaki amacın epilepsi hastalarının diğer insanlardan bir farkı olmadığın anlaşılması olduğunu söyleyen Bülbül “Epilepsinin insanlar tarafından kavranması ve bu konuda bilinçlenmeyi sağlamak çok önemli. Mor gün etkinlikleri tüm dünyada yankı bulmakta. 26 Mart günü mor kıyafetler giyilerek bu farkındalık yaratma çalışmaları desteklenmektedir.  Bizlerde Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi çalışanları olarak Nöroloji Kliniğimiz önderliğinde epilepsi hastalarının yalnız olmadığını, yanlarında dev bir sağlık ordusunun olduğunu hatırlatmak, epilepsi hastalığına yaklaşımın önemini vurgulamak amacıyla bu sempozyumu düzenledik. Programın hazırlanmasında emeği geçen başta başhekimimiz Doç. Dr. Tanju Çelik olmak üzere tüm hocalarıma, hemşire arkadaşlarıma ve düzenleme komitesine teşekkür ediyorum”, dedi.

Düzenlenen etkinliğin açılışına iştirak eden İzmir Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Anıl Esen yaptığı konuşmasında Başhekimimiz Doç. Dr. Tanju Çelik nezdinde bütün yöneticilerimize, Sağlık Hizmetleri Müdürümüze, düzenleme komitesine, hocalarımıza ve emeği geçen tüm çalışanlara düzenledikleri eğitim için teşekkür etti.  Bu tarz eğitimlerin büyük farkındalık yarattığını belirten Esen “Çocuklarımıza ve diğer hastalarımıza verilen sağlık hizmetinin kalitesi her geçen gün daha da artmakta. Çocukluk çağı epilepsileri konusunda yapılan bu sempozyuma katılımın yoğun olması ayrıca sevindirici. Tüm çalışma arkadaşlarıma başarılar diliyorum”, dedi.

Katılmak zorunda olduğu bir toplantı sebebi ile programa iştirak edemeyen başhekimimiz Doç .Dr. Tanju Çelik uzaktan yaptığımız görüşmede tüm katılımcılara başarılar diledi. Sempozyuma iştirak eden eğitimci ve hemşirelere teşekkür eden Çelik, epilepsi  özelliklede çocuk epilepsileri konusunda yapılan sempozyumun ülkemizde bu hastalıkla mücadele eden binlerce hastamızın tedavisinde yeni yaklaşımları öğrenmek ve farkındalık yaratmak için büyük bir fırsat olduğunu, bu ve benzeri programlarla çocuk sağlığı alanında verdiğimiz katkılardan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Açılışın ardından başlayan sempozyumda çocukluk çağı epilepsilerinde hemşirelik yaklaşımları, tedavi yöntemleri, ketojenik diyet gibi pek çok konuda fikir alışverişinde bulunuldu.

• epilepsi_001.jpg
  • epilepsi_002.jpg